Zagreb, Ružmarinka 17 - Tel.: 01 / 23 04 029 - Fax: 01 / 23 18 442 - e-mail: amk.maksimir@zg.t-com.hr

ČLANSTVO

Autoklub Maksimir
Ružmarinka 17, 10000 Zagreb
Tel. 01/ 23 18 442, 23 04 029,
23 69 951, 099 8139 018
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon.-pet. 7.30 - 16 sati
Subotom 9.00 - 12 sati

 

ČLANSKA AUTORADIONICA

Barutanski jarak 83
tel. 23 18 442, 098 223 411,
098 382 886, 098 308 082
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon. - pet. 8.30 - 17 sati
Subotom   8.30 - 16 sati

 

GDJE SMO?

VRIJEME

STANJE NA CESTAMA

AUTO U ŽIVOTU HRVATSKIH VOZAČA (1970.-2000.) (44)

Novinarima čisto zlato za informiranje vozača

Od 1970. do 2000. godine bilo je razdoblje sustavnog informiranja vozača o svemu što se u Hrvatskoj i svijetu događalo vezano za automobile, ceste i promet. Osim dnevnog praćenja aktualnosti i njihovog objavljivanja na te teme, listovi poput “Vjesnika” imaju i tjedno stranice o prometu (urednik Mladen Stary) i “Večernjeg lista” (urednik rubrike sedamdesetih je Miroslav Koprivica). Rubrike za vozače imaju i drugi listovi u Hrvatskoj.

“Sportske novosti” (gl. urednik Zvone Mornar) uvode stalni tjedni prilog na više stranica. Tjednik “Vikend” (gl. urednik Miljenko Srdić) – šofer Matija i 987, a rubriku o prometu uvodi i Arena (gl. urednik Zorislav Ugljen).

Automobilizmu i prometu znatnu pozornost daje i Radio Zagreb – od noćnih emisija koje uređuje Ante Bekić, do specijaliziranih za vozače koje vode Vjeko Salmić i Zvonimir Bukovina. Radio Sljeme pod vodstvom Zorana Zokovića, tada najslušanija zagrebačka radio postaja objavljuje brojne priloge o automobilima.

U Hrvatskoj se u visokoj nakladi prodaje časopis Avto magazin, koji se tiska u Sloveniji, ali u Zagrebu ima dopisništvo i stalno prati prometna događanja. Veliku pozornost dobiva kod vozača Autoklub, kojega pokreće Uroš Šoškić i koji neprekidno izlazi, a počinje izlaženje i časopisa Auto blic. Paleti stručnih automobilskih časopisa pridružuje se novi – Automania, koji se neko vrijeme tiska izvan Hrvatske, a uređuje ga Davor Kindy. Godine 1979. tadašnji AMSH (danas HAK) tiska najnakladniji Auto-moto magazin, kojega uređuje Uroš Kovačević, a časopis kasnije mijenja ime. Profesionalni vozači tiskaju svoj časopis Vozač, a toj čitalačkoj publici namijenjeni su i novi časopisi Automobil service s dugogodišnjom tradicijom i Moj automobil, koje uređuje Milan Ratkajec.

Karakteristično za to razdoblje jeste činjenica da su se novinari specijalizirali za prometnu tematiku, pa su objavljivani i brojni napisi kao plod sustavnih istraživanja i raznih stručnih mišljenja. Mnogo tema posvećeno je sigurnosti prometa na cestama, djeci i pješacima, kao i novitetima u zemlji i svijetu. Vrlo cijenjenu emisiju o prometu na HTV vodio je Branko Krovinović.

Osnivanjem Informativnog centra za vozače, građani su dobili još jedan dodatni oblik informiranja i to o stanju na cestama. Koliko je bilo rasprostranjeno i praćenje prometa u medijima pokazuje podatak da je 1974. godine AMSH uveo nagrađivanje novinara Zlatnim semaforom, koji je stvarno izrađen od čistog zlata. Nagradu i priznanja dobilo je u 1976. godini tridesetak novinara, a dodjeljivanje je postalo tradicijom.

U godinama nedostatnih fiksnih telefonskih veza, ulogu informatora djelomično su obavljali radio amateri sa svojim radio stanicama i pojedinci na građanskom valu (tzv. Cebeaši). Oni su informirali o stanju na cestama, opskrbi nedostatnim gorivom za automobile, a sudjelovali su i kao dojavljivači o izvanrednim događanjima na zagrebačkom jezeru Jarun. Cijeli sustav obavljao je vrlo uspješno funkciju za koju je bio i namijenjen.

 

 

 

 

 

Na slikama:

  1. Prvi pokretni CB centar za informiranje vozača u Zagrebu osnovao je AMD Maksimir 31.01.1982. g.
  2. Dodjelom Zlatnog semafora AMSH je poticao novinare na objavu što većeg broja stručnih i općenitih informacija o cestovnom prometu
  3. Zvonimir Bukovina uređivao je na Radio Zagrebu stalnu emisiju o prometu
  4. S radio stanicama u automobilu amateri su postali dobrim informatorima

 

Print