Zagreb, Ružmarinka 17 - Tel.: 01 / 23 04 029 - Fax: 01 / 23 18 442 - e-mail: amk.maksimir@zg.t-com.hr

ČLANSTVO

Autoklub Maksimir
Ružmarinka 17, 10000 Zagreb
Tel. 01/ 23 18 442, 23 04 029,
23 69 951, 099 8139 018
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon.-pet. 8.00 - 16.00 sati

 

ČLANSKA AUTORADIONICA

Barutanski jarak 83
tel. 23 18 442, 098 223 411,
098 382 886, 098 308 082
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon. - pet. 9.00 - 17.00 sati

 

GDJE SMO?

VRIJEME

STANJE NA CESTAMA

MAKSIMIRSKI SPASITELJI ODLUTALIH PČELA

 

Dva dana prao ih je nesmiljeni pljusak na vrhu žute maksimirske trešnje, a onda, kad im se bližio loši završetak, roju odbjeglih pčela iznenada je stigla pomoć iz Jazbinskog Gaja – mala, ali složna ekipa lovaca – dragovoljaca na izgubljene pčelinje zajednice. Šef ekipe je djed Franjo Habijanec (80 godina) i njegova dva pomoćnika: Patrik (6 g.) i Oliver (7 g.). Oni mu služe kao povremena „zemaljska potpora“, a u visine od šest metara penje se ljestvama dobrodušni djed.
     Slučaj je htio da su pčele formirane u ogromni grozd morale ostati same na drvetu trešnje dva dana, ali bez jela i pića. Kad su se rojile, zajednica je sa sobom „ponijela“  u nepoznato hrane za najviše tri dana, a nakon toga neke će potražiti spas, a neke će nestati. Dosjetljivije će možda naći utočite i u nekom starom, napuštenom automobilu.
     Pčelar Franjo bavi se pčelama 58 godina, time su se bavili njegov otac i djed, isto kao sada i unuci Patrik i Oliver. Opremljeni su priborom za spašavanje pčela i u toj podjeli rada točno se zna tko će raditi s dimilicom, tko s usisivačem za pčele, tko se penje u visine, a tko čeka na tlu.
     Kao i kod svakog posla, i kod spašavanja se ide postupno: ako su pčele mokre od kiše i izgladnjele, Franjo će im najprije ponuditi hranu, a zatim ih pospremiti u košnicu i smjestiti na sigurno – među stotine iz iste vrste.
     Rojenje pčela počelo je ove godine nešto ranije, pa njihov termin nije nikakvo iznenađenje. Da li su na cilj stigli baš svi – i pčele i njihova matica, sigurno zna po njihovom zadovoljnom zujanju djed Franjo. On također zna kad su uznemirene, kada će možda napasti čovjeka, a kad su potpuno mirne i bezopasne. Tu pčelinju psihologiju koristila je maksimirska ekipa spasitelja i ovom prigodom na Gornjem Bukovcu.
     Pčele su pametne, izvrsni organizatori, ali znaju li biti i zahvalne kad ih netko spasi od sigurnog raspada zajednice ili propasti? O tome će više znati Franjo kada prvi put kuša njihov fini pčelinji med.
     P.S. Najnoviju akciju spašavanja pčela ekipa je imala u četvrtak, 13. svibnja, kad je u Zagrebu za to bilo najnepovoljnije vrijeme zbog stalne kiše, ali i unatoč tome sve je završilo dobro i pčele su spremljene na sigurno. U tome su im pomogli i članovi Autokluba Maksimir.

 

 

 

 

 

 

1. Kao pravi profesionalci, spasitelji pčela su potpuno mobilni. Sa sobom voze ljestve, prekrivače, zaštitna odijela, dvije vrste košnica, usisavac za pčele, dimilicu, hranu za pčele i dr.

 

 

 

 

 

 

2. U pripremi preseljenja pčela s visine na tlo sudjeluje cijela ekipa

 

 

 

 

 

 

3. U spašavanju je korištena i pila, kojom je s vrha trešnje prepiljena grana s pčelama i one su lagano spuštene na zemlju, bez ikakvog uzbuđenja

 

 

 

 

 

 

4. Djedovi pomoćnici moraju se dokazati potpuno spremnima za svaku prigodu. Ako i preko zaštitne mreže na licu mogu popiti čašicu soka, mogu se pohvaliti da su primljeni u društvo pravih spasitelja

 

 

 

 

 

 

5. Gore visoko, među oblacima, nezaštićenim pčelama prijete brojne opasnosti. Na zemlju će ih bezbolno spustiti pčelar Franjo. Dobro je znati njegov broj mobitela 098/22 96 96