Zagreb, Ružmarinka 17 - Tel.: 01 / 23 04 029 - Fax: 01 / 23 18 442 - e-mail: amk.maksimir@zg.t-com.hr

ČLANSTVO

Autoklub Maksimir
Ružmarinka 17, 10000 Zagreb
Tel. 01/ 23 18 442, 23 04 029,
23 69 951, 099 8139 018
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon.-pet. 8.00 - 16.00 sati

 

ČLANSKA AUTORADIONICA

Barutanski jarak 83
tel. 23 18 442, 098 223 411,
098 382 886, 098 308 082
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon. - pet. 9.00 - 17.00 sati

 

GDJE SMO?

VRIJEME

STANJE NA CESTAMA

UZMI ŠTO IMA – TO JE VJEŠTINA PREŽIVLJAVANJA (22)

ZATOČENIK POTRESA I KORONE
U jednome danu postali smo manje izbirljivi. Nema više mesnice ili trgovačkog centra u koji se može doći i prstom pokazati mesaru na komad mesa koji želimo kupiti. Ne, danas ćemo janjetinu, ali pazi da li ćeš uzeti od prednjeg ili zadnjeg dijela. Od govedine neki su dijelovi najbolji za juhu, svinjetina je bolja za peči u štednjaku, ako se uzima faširano, neka to bude mljeveno dva puta. Police s mesom su prazne, a mesari se skrivaju negdje iza pulta. Nitko te više ne pita što želiš – uzmi ono što vidiš ili doma odlaziš praznih vrećica.
Sladokuscima koji su do sada bili nezadovoljni okusom pečene piletine, sada je i ona dobra. Riba je luksuz, ponegdje se u trgovinama može naći samo duboko smrznuta. Kada je bilo to smrzavanje – da li prije godinu dana ili više, sada to nije važno.
Nema više podjele mesa na ono za juhu i ono za pečenje. Ako već mogu negdje nešto naći, odmah računam da će biti sasvim dobro za juhu, a zatim se s prilogom može konzumirati, tako da je obrok cjelovit. Kad nešto donesem kući, slažemo male paketiće i računamo koliko to može potrajati. Radujemo se svakom novom paketiću kao da smo otkrili Ameriku. Sada nas odjednom krasi skromnost i racionalnost. Nikad se ne zna kako će dugo carevati korona. Svaka zaliha je samo zaliha za preživljavanje i ništa drugo.
Godinama nismo obrađivali naš mali vrt. Nije nam se isplatilo, jer je povrća bilo na tržištu napretek. A i nisu nam se sviđali naši veliki vrtni puževi golači, koji su poput svejeda šarali vrtom. Otkad su najavili da u svijetu može biti gladi, a u našem samoposluživanju nude uvenule salate, oronule naranđe i krastavce koji se preko noći pretvaraju u nešto ljigavo, poput krastavaca iz morskih dubina. Zbog toga smo bacili oko na naš voćnjak. Između drveća, brigom i voljom dobrog privrednika, biramo mjesta gdje nije tako duboka hladovina. Rujemo po tvrdoj zemlji, stvaramo nešto poput gredica, a ono ispod površine već su se naselili novi stanari – stigli su rovci, voluharice, krtice… Svi oni grade svoje tunele, koji im služe za preživljavanje.