Zagreb, Ružmarinka 17 - Tel.: 01 / 23 04 029 - Fax: 01 / 23 18 442 - e-mail: amk.maksimir@zg.t-com.hr

ČLANSTVO

Autoklub Maksimir
Ružmarinka 17, 10000 Zagreb
Tel. 01/ 23 18 442, 23 04 029,
23 69 951, 099 8139 018
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon.-pet. 8.00 - 16.00 sati

 

ČLANSKA AUTORADIONICA

Barutanski jarak 83
tel. 23 18 442, 098 223 411,
098 382 886, 098 308 082
E-mail: ak.maksimir@email.ht.hr

Radno vrijeme

Pon. - pet. 9.00 - 17.00 sati

 

GDJE SMO?

VRIJEME

STANJE NA CESTAMA

HRVATSKA JAVNOST POTRESENA JE ZBOG STRADAVANJA DJECE U ZAKLJUČANOM AUTOMOBILU

Postupci nekih vozača u novim klimatskim uvjetima, preko kojih se prešutno prelazilo, biti će brže procesuirani i kažnjavani

U godinama tijekom kojih su vanjske temperature zraka bile podnošljive, a nisu predstavljale opasnost po zdravlje i život ljudi, ostavljanje djece same u automobilu, bez nadzora odraslih, nije pobuđivalo pažnju javnosti. Sada su se ti odnosi bitno promijenili. Zbog dobrobiti djeteta roditelji ga više neće ni na trenutak ostaviti samog u vozilu, bez obzira bilo ono zaključano ili ne.

Ima samo dvije mogućnosti : ili ne voziti dijete kada mora usput obavljati neke poslove (pa makar i na kratko) ili će dijete dati na čuvanje.

Temperatura se u automobilu ljeti tako brzo mijenja da je nemoguće predvidjeti sve posljedice, pa vozač što god učini s prozorima i vratima, sve u dobroj namjeri, ne može izbjeći kaznenu odgovornost. Bez obzira na težinu stradavanja putnika.

Obveza je vozača da kod napuštanja vozila zatvori sva vrata i prozore, da vrata zaključa, ručicu mjenjača stavi u položaj vožnje unaprijed ili unazad (ovisno o nagibu ceste) i da ne ostavlja ključeve u automobilu. Po potrebi na uzbrdici, mora ispod kotača staviti podmetače protiv samostalnog klizanja vozila. Ne učini li to napravio je prekršaj.

Poučeni iskustvom o tome što se sve događa djeci u automobilu sa zatvorenim prozorima, roditelji traže, po njima humanija rješenja. Ostavljaju širom otvorena vrata, kako bi djeca došla do zraka, a samim time već su opet u prekršaju. Dapače, opasnosti se povećavaju jer otvorena vrata stvaraju dodatne mogućnosti za nekontrolirani udarac drugih vozila u kretanju.

Dobro educirani vozač zna da je u prometu odgovoran za svakog putnika u automobilu, ali i za vozilo kojim upravlja i da iz te obveze proizlaze i pravne sankcije u slučaju bilo kakvog kršenja propisa. Upravo zbog toga vrijeme određeno za vožnju s djecom treba biti samo tome namijenjeno, bez usputnog obavljanja nekih poslova, ma kako sitni i kratkotrajni izgledali. U automobilu nikada ne ostavljajte ništa živo ili osjetljivo na visoke temperature. To treba zapamtiti!

Nitko ne može točno znati kako će u određenim situacijama reagirati malo dijete, ostavljeno samo, bez nadzora, u parkiranom automobilu, pa bilo to i samo kratkotrajno